Een goed passend zadel !

Foto = paard Twin met speciaal door zadelmaker Irene Polane aangemeten zadel waar iedereen op de manege heel blij mee is !

Het afgelopen jaar is, dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Vrienden van de Prinses Margriet Manege, zadelmaker Irene Polane een aantal keren bij de manege geweest om, samen met de instructeurs van de manege, te bekijken of ieder paard en pony een geschikt en goed passend zadel heeft. Een goed passend zadel is van groot belang pijn/ongemak bij het paard met als gevolg blessures te kunnen voorkomen en om dus lang plezier te kunnen hebben van onze paarden en pony’s

Door Irene zijn diverse zadels gepast en aangepast aan de paarden en pony’s die er al waren. Dit was nodig omdat de instructeurs merkten dat sommige zadels niet meer goed lagen op de paarden, bijvoorbeeld omdat paarden/pony’s door leeftijd veranderd waren.

De afgelopen tijd waren er ook enkele nieuwe paarden en pony’s bij gekomen. Voor deze paarden/pony’s zijn zadels die de manege al had op maat gemaakt en voor enkele paarden is er een nieuw of 2e hands zadel op maat gemaakt. Een investering die mogelijk is gemaakt door de Stichting Vrienden van de manege.

Financiële bijdrage van de Stichting voor passende zadels

Ook in 2019 kan de Prinses Margriet Manege, dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Vrienden van de Prinses Margriet Manege, weer een belangrijke investering doen.

Om ervoor te zorgen dat er gebruik wordt gemaakt van goed passende zadels, is het nodig om regelmatig een zadelmaker te laten komen, die bekijkt of de aanwezige zadels goed passen op onze paarden en pony’s. Het is voor de paarden en pony’s van groot belang dat ze hun werk tijdens de lessen en ritten met goed passende zadels doen. Het afgelopen jaar zijn er enkele nieuwe paarden en pony’s bij gekomen. Daarnaast is het nodig om de zadels van de al aanwezige paarden en pony’s af en toe te laten controleren.

Inmiddels is onze zadelmaker enkele keren geweest en is gebleken dat de manege niet voor elk paard of pony een goed passend zadel had. Soms kon aan de aanwezige zadels het één en ander worden aangepast, maar gebleken is dat voor enkele paarden een nieuw zadel moest worden aangeschaft. Het aanschaffen van nieuwe zadels is een behoorlijke investering en kan moeilijk uit de normale exploitatie worden betaald. Door de financiële bijdrage van de Stichting Vrienden van de Prinses Margriet Manege in 2019 is het voor de manege mogelijk om deze kostbare maar zeer belangrijke investering te doen.     

Bijdrage van de stichting is besteed aan de stallen

De bijdrage die de Stichting Paardrijden Gehandicapten Westerbork / Prinses Margriet Manege eind 2017 van de Stichting Vrienden van de Prinses Margriet Manege ontving, is in zijn geheel besteed aan het moderniseren van de stallen voor de paarden. Deze werkzaamheden zijn eind 2017 gestart en in het voorjaar van 2018 afgerond.

De oorspronkelijke voorwanden van de stallen, met openslaande deuren, zijn gesloopt en vervangen door nieuwe, volledig op maat gemaakte voorwanden met schuifdeuren. Het speciale van deze nieuwe voorwanden is, dat zij ook in zijn geheel open kunnen, waardoor het mogelijk is om de stallen machinaal, met behulp van een minishovel, uit te mesten. Dit scheelt niet alleen tijd, maar vooral veel zware arbeid voor het personeel en vrijwilligers van de manege. Bovendien zien de stallen er weer zeer fraai en modern uit. Deze vernieuwing van de stallen was zonder bijdrage van de Stichting Vrienden van de Prinses Margriet Manege niet mogelijk geweest.